WordPress 10 Yaşında!

wordpress-10-infografik10 yıl önce yani 27 Mayıs 2003‘te WordPress, herkese açık olarak kullanıma sunuldu. İlk başta çok dikkat çekmeyen bu blog platformu, şimdi dünyanın en çok kullanılan CMS‘i olmayı başardı. Dünyadaki web sayfaların 18%‘i WordPress tabanlı ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor. Bireysel, kurumsal alanlarda olduğu gibi artık haber sektöründe de wordpress alt yapısını kullanan sitelerin sayısı her geçen artıyor. 2012’nin Aralık ayında yayınlanan 3.5 sürümünün bugüne kadar 18 milyon kez indirilmiş olması da yayıncıların ilgisini net bir şekilde ortaya koyuyor.

70 milyon civarında web sayfası WordPress alt yapısını kullanarak ayakta duruyor. The New York Times ve Routers ile beraber CNN‘in blog sayfaları başta olmak üzere 100‘den fazla üst seviye markanın WordPress sayfası bulunuyor. En büyük teknoloji sitelerinden biri olan Mashable ise 2004 yılında WordPress kullanarak inşa edildi. Tabi bu tip sitelere sadeceWordPress tabanlı demek olmaz ama sayfanın kodlarının büyük bir çoğunluğu WordPress kodlarının modifikasyondan geçirilmiş hali diyebiliriz.

Kolay kullanımı olan WordPress için Domain ve FTP adresinizin olması yeterli. PHP ve MySQL destekli sunucuya hazır WordPress kodlarını atıp, daha sonra kuruluma geçmeniz ile beraber siteniz inşa olacaktır.

Piyasada kod yazdırıp yaptıracağınız sitelerden çok daha profesyonel görünüme sahip olma ihtimali bulunan WordPress, firmalar tarafından da artık tercih sebebi. Hem SEO konusundaki başarısı, hem de 10 yıldır kanıtlanmış kararlılığı ve pek çok hazır teması, WordPress‘i uzun bir süre daha piyasada tutacak etmenler gibi gözüküyor.

WordPress’e 50 Milyon Dolar yatırım geldi

Dünyanın en çok tercih edilen web altyapısı WordPress’e piyango vurdu.
Tiger Global isimli şirket WordPress.com’a tam 50 Milyon dolar yatırım yaptı.
Automattic isimli şirketin hizmeti olan WordPress.com kendi bloğunda yaptığı açıklamada cuma günü bir yatırım fonundan 50 Milyon dolarlık yatırım aldıklarını duyurdu.

Amerika’da ınternet düynasını heyecanlandıran yatırımlar üst üste geliyor. Geçtiğimiz günlerde Yahoo, tümblr.com’u tam 1.1 Milyar ddolara satın almıştı. Başlangıçta amatör kullanıcılar için bir web alltyapısı sunan wordpress.com zamanla profesyonel web sitelerinin de vazgeçilmezi oldu ve nihayet keşfedildi. 50 Milyon dolarlık yatırımdan sonra WordPress.com’un nasıl bir değişikliğe gideceği merak konusu.

Kaynak: http://www.statista.com/chart/1129/wordpress-turns-10/